ALMANACH 100 +1 ROK LOUTKOVÉHO DIVADLA V JAROMĚŘI:Stránky loutkového divadla MAMINY Jaroměř

ALMANACH 100 +1 ROK LOUTKOVÉHO DIVADLA V JAROMĚŘI

Dovolte, abychom vám představili

ALMANACH 100 + 1 ROKLOUTKOVÉHO DIVADLA V JAROMĚŘI.

 

Má 68 stran, formát A4, měkké desky a je rozdělen do šesti částí.

Ale to koneckonců zjistíte sami, když si jej přečtete.

Důležitější – alespoň pro nás –asi je, proč vlastně přišel na svět.

Samozřejmě se nabízí odpověď: Protože loutkové divadlo v Jaroměři oslavilo loni své stoleté výročí.

To je pravda. Ale loutkové divadlo samo o sobě je pojem velmi obecný. Nebylo by loutkového divadla, kdyby nebylo lidí, kteří jej provozují. Lidí, kteří mu věnují svůj čas, kteří jej hýčkají, milují a udržují v živoucí formě. Lidí, kteří se s myšlenkou na loutkové divadlo ráno probouzejí a s myšlenkou na loutkové divadlo večer uléhají a velmi často se jim o loutkovém divadle také zdá. Lidí, kteří zanechávají na loutkovém divadle nesmazatelné otisky nejen svých rukou, ale také svých srdcí.

V Jaroměři bylo a je takových lidí nebývalé množství.

Kdybychom se pokusili přepočítat je v poměru na jednoho obyvatele, bezpochyby bychom se dostali k číslu, které má málokde v Čechách i ve světe obdoby.

Totéž se týká i počtu loutkářských souborů, které v našem městě působí. Považte, zatímco leckde jinde loutkářské soubory zanikají, v Jaroměři naopak, vznikají nové, plné síly a košatí do široka stromek loutkářské tradice, který tu před 101 lety s láskou a s hlubokou úctou zasadil řídící učitel, pan Rudolf Bouček.

 

Pro ty všechny, kdo prošli či stále ještě procházejí jaroměřským loutkovým divadlem, jsme vydali tento Almanach. Aby bylo kdykoliv možné jím zalistovat a uvědomit si, že loutkové divadlo je úžasná věc, ale nebylo by úžasného loutkového divadla, nebýt úžasných lidí, kteří jej provozují … Ale to už jsme říkali.

 

Již krátce po vydání projevilo o Almanach zájem několik studijních i vědeckých knihoven. Mezi nimi také knihovna Národního muzea v Praze. Velmi nás to těší. A naplňuje nás hrdostí, že mezi vzácnými exponáty a tisky, které se vztahují k historii naší země, najde své místo i historie loutkového divadla v Jaroměři.

návštěvníků stránky
celkem122 995
tento týden58
dnes2